Valot, kamera…

Tervetuloa elokuvista, televisiosta ja viihteestä kertovalle sivustolle! Tältä sivustolta löydät tietoa edellä mainituista aiheista, niiden historiasta ja vaikutuksesta mieleemme ja käytökseemme.

Televisio ja elokuvat on suosittu viihteenmuoto nykymaailmassa. Elokuvien tuotanto on alkanut noin 100 vuotta sitten ja on lyhyessä ajassa kehittynyt huomattavasti. Tänä päivänä elokuva- ja TV-tähdet ovat yksiä maailmalle suurimpia ja parhaiten palkittuja tähtiä urheilijoiden ja lauluartistien rinnalla.

Työpaikkoja ja taideammattilaisia

Elokuva- ja TV-tuotannon piirissä työskentelee valtava määrä ihmisiä eri puuhissa. Tarkkaa määrää kaikista elokuvan parissa työskentelevistä maailmassa on mahdoton tietää. Eri elokuvien parissa työskentelee luonnollisesti eri määrä ihmisiä. Esimerkiksi Iron Man 3 -elokuvan parissa työskenteli 3310 henkilöä eri tehtävissä ja The Butler -elokuvassa yksinään oli jo 39 tuottajaa. Now You See Me -elokuvassa työskenteli kuusi kertaa enemmän työntekijöitä kameraosastolla kuin elokuvissa yleensä. Tämän takia on myös mahdotonta sanoa, millä osastolla työskentelee eniten ihmisiä.

Elokuvan tyypistä riippuen eniten työskentelijöitä saattaa olla musiikkiosastolla, näyttelijöissä, ohjaajissa, kameratiimissä tai oikeastaan millä tahansa puolella. Yksi asia on kuitenkin varmaa: jokainen elokuvien piirissä työskentelevä on oman alansa taideammattilainen. Elokuvien tekeminen on taidetta, silloinkin, kun kyseessä on dokumentti- tai sotaelokuva. Teknisetkin henkilöt elokuvissa yleensä työskentelevät elokuvien parissa siitä syystä, että he ovat kiinnostuneita olemaan osana taiteen tekemistä.

Tästä kaikesta puuttuvat TV-ohjelmien tuotantotyöskentelijät sekä animaatioelokuvien tekijät, jotka ovat aivan oma lukunsa.

Elokuvien ja TV-sarjojen katselun muutos

Ennen uusimmat elokuvat mentiin katsomaan elokuvateatteriin ja vanhempia elokuvia katseltiin televisiosta tai vuokrattiin videovuokraamosta. TV-sarjoja katseltiin televisiosta. Nykyisin tähän kaikkeen on kuitenkin tullut suuri muutos internetin ja sen tuomien uusien mahdollisuuksien myötä. Nykyisin yhä enemmän elokuvia ja TV-sarjoja seurataan erilaisissa katselupalveluissa, joista suurimman suosion on saanut Netflix.

Kuukausimaksua vastaan voi katsella niin paljon elokuvia ja TV-sarjoja kuin haluaa palvelun kirjastosta milloin tahansa, missä tahansa. Yksilöllisyys ja yksilön valinta ovat nykypäivänä lähes kaikkia markkinoita ajava voima, joka näkyy selkeästi myös tällaisten palveluiden yleistyessä. Enää ei ole pakko katsoa sitä mitä muutkin samaan aikaan muiden kanssa tai nauhoittaa se, mikäli et ole oikeaan aikaan paikalla. Myös reissut videovuokraamoon ovat historiaa, kun matkan pituus on muuttunut fyysisestä matkasta datamatkaan sivustolta tai sovelluksesta toiselle.

Elokuvia ja TV-sarjoja on myös yhä helpompi katsella laittomasti ilmaiseksi netistä. Jo pelkän yksinkertaisen googlaamisen tuloksena on mahdollista löytää elokuvia ja sarjoja katseltavaksi vain muutamissa minuuteissa. Monia elokuvia ja sarjoja on mahdollista katsella myös YouTubesta. Tästä huolimatta elokuvateatterissa käyminen ei ole menettänyt suosiotaan, vaan pitää paikkansa yleisesti pidettynä vapaa-ajanviettitapana.

Trendistä toiseen muuttuvan maailman kanssa

Elokuvat ja TV-sarjat muuttuvat kaikenaikaa käsi kädessä muuttuvan maailman kanssa. Elokuvat myös peilaavat kulttuureita ja eri kulttuurien arvoja. Amerikkalaisten elokuvien meille eksoottisia asioita ovat esimerkiksi ovinupit ja puhelinvastaajat. Nykyajan uusimmat villitykset, kuten sosiaalinen media, älypuhelimet ja hienot kannettavat tietokoneet ovat näkyvillä myös elokuvissa ja TV-sarjoissa selkeästi, erityisesti jos kyseessä on tavallisesta elämästä kertova elokuva.

Myös elokuvien tekemiseen käytetty tekniikka muuttuu nopeasti. Erilaiset tehosteet ja 3D-mallinnus muuttuu hurjaa vauhtia yhä todenmukaisempaan suuntaan. Jo kokeellisessa käytössä oleva VR-teknologia tuo elokuvat pian meidän ympärillemme virtuaalitodellisuudessa, jossa voimme itse olla osa elokuvaa. Sitä odotellessa on aika ottaa mallia amerikkalaisista ja “Netflix and chill” -asenteesta.